Haal de natuur naar binnen

Haal de natuur naar binnen

Leg een link tussen je interieur, jouw levensstijl en de buitenwereld

Tijd doorbrengen in de buitenwereld doet wonderen voor onze gezondheid en geeft ons een goed gevoel. Logisch dus dat veel mensen ook een beetje natuur in huis willen halen. Het is een ideale manier om weer in contact te komen met de natuur, want met een vleugje groen zorg je voor een rustgevende, eenvoudige sfeer in huis.

Interieurtips om de natuur in huis te halen

Van meubelen tot decoratie: er zijn talloze manieren om je interieur groener te maken. In deze korte gids vind je tips over hoe je natuurlijke elementen in je interieur verwerkt, zodat je van de voordelen van de natuur kunt genieten in je eigen woning.

• Natuurlijke vloeren

Vloeren van hout, bamboe of kurk zijn de perfecte ondergrond voor een interieurstijl met een natuurlijke uitstraling. De gevarieerde texturen, nerven en natuurlijke imperfecties van hout passen bijvoorbeeld perfect bij andere natuurlijke materialen, wat een erg mooi en warm effect in de ruimte geeft.

• Natuurlijke materialen

Naast natuurvloeren kun je meubelen en decoratiestukken met natuurlijke materialen gebruiken. Houten meubelen, zoals salontafels en kastjes in de woonkamer, zijn een voor de hand liggende keuze. Ga je voor een duurzame levensstijl? Dan kun je ook tweedehands stukken of meubelen van teruggewonnen hout kiezen. Voor nog meer textuur en een visueel interessant effect kun je zelfs binnenmeubelen van vlechtwerk gebruiken. Een stenen werkblad in de keuken en bakstenen muren zorgen ook voor een natuurlijke toets. En met sisalmatten, dekentjes uit biologische stoffen en geweven manden geef je de ruimte een stijlvolle finishing touch.

• Planten

Planten worden beschouwd als een van de gemakkelijkste manieren om de natuur naar binnen te halen. Kamerplanten, kruiden en bloemen geven je interieur meteen een frisse toets. En met planten die zich goed voelen in een vochtige omgeving fleur je in een handomdraai je badkamer op. En ze zien er niet alleen leuk uit! Planten staan erom bekend dat ze stress en angstgevoelens verminderen. Ook halen ze vervuilende deeltjes uit de lucht, waardoor de lucht in je woning schoner wordt.

• Natuurlijk kleurenpalet

Door de natuur geïnspireerde kleuren, zoals lichte aardekleuren en verschillende tinten groen en blauw, zijn ideaal om je ruimte rust te laten uitstralen. Beige muren, houten vloeren en natuurlijke accessoires zoals sisalmatten gaan harmonieus samen met kleuren die zo uit de natuur lijken te komen, zoals saliegroen of lichtblauw.

• Natuurlijk licht

Veel mensen brengen het grootste deel van hun tijd binnenshuis door, in kamers met kunstlicht en airconditioning. Met natuurlijk daglicht maak je de ruimte niet alleen lichter, het heeft ook een positief effect op onze zintuigen. Bovendien verbetert daglicht je humeur en je gevoel van welzijn in het algemeen.

Als je grote ramen hebt, is het gemakkelijk om veel zonlicht naar binnen te laten schijnen. Zorg er gewoon voor dat het licht niet geblokkeerd wordt door meubelen of overgordijnen. Vervang donkere, zware gordijnen dus door dunnere exemplaren die meer licht binnenlaten. Valt er geen of weinig zonlicht in de ruimte? Denk dan ook eens aan een dakraam. Geef je muren een lichte kleur en zet of hang enkele strategisch geplaatste spiegels in de ruimte om het licht te weerkaatsen.

Zin in meer inspiratie? Bekijk dan ons interieurtrendboek of onze designpagina's. Onze Majestic Nature designtrend geeft prachtig weer hoe je een harmonieus evenwicht creëert tussen je binnen- en buitenomgeving. Met de collectie interieurplannen en kleurenpaletten geef je je woning moeiteloos een natuurlijke, rustgevende toets.