Het verschil tussen laminaat & parket en hoe deze zijn samengesteld

Het verschil tussen laminaat & parket en hoe deze zijn samengesteld

Ben je op zoek naar een geschikte vloerbekleding voor in een woning, hotelkamer, bureau of restaurant? Twijfel je nog tussen laminaat en parket? Dan moet je de typische kenmerken en voor- en nadelen goed tegenover elkaar afwegen. Het verschil tussen laminaat en parket uit zich in een aantal aspecten zoals de samenstelling, de look en de levensduur. Wij zetten op een rijtje waarmee je precies moet rekening houden.

Verschil tussen laminaat en parket: de samenstelling

Vanop een afstand is het tegenwoordig moeilijk om een laminaatvloer van een parketvloer te onderscheiden. Niet verwonderlijk dus dat er verwarring ontstaat. Maar er is dus wel degelijk een verschil tussen laminaat en parket. Om te beginnen is de samenstelling anders:

  • Laminaatvloeren bestaan uit 4 lagen: balanslaag, kernlaag, decoratieve laag en bovenlaag. De decoratieve laag bestaat uit bedrukt gelamineerd papier en bepaalt de uitstraling. Daar wordt een bovenlaag op geplaatst die de duurzaamheid van de vloer bepaalt.

  • Parketvloeren bestaan uit houten planken. Er bestaan twee soorten parket:

    • Meerlagig samengestelde parket: Tarkett vond dit type parket uit in 1942. Enkel de toplaag bestaat uit ‘edel’ hout waardoor je uit 1 boom veel meer parketvloer kan halen. De hoge dimensionele stabiliteit is een bijkomende troef van meerlagige parketvloeren.

    • Massief parket: is minder ecologisch want bestaat uit veel meer ‘edel’ hout. Massieve parket is ook gevoeliger aan temperatuurschommelingen en wordt hoe langer hoe minder gebruikt. 

WE_const.JPG

Duurzaamheid en levensduur

Hoe lang gaat een vloer mee? Het is een belangrijke factor wanneer je op het punt staat om vloeren te kopen. De duurzaamheid van laminaatvloeren wordt bepaald door de bovenlaag. Afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik zal deze laag na verloop van tijd afslijten. Het is niet mogelijk om laminaat te repareren of op te schuren. 
Ook bij parketvloeren treedt er slijtage op. Met dat verschil dat je parket kan renoveren door hem op te schuren. Zo blijft je parketvloer er ook na jaren nieuw uitzien.

Laminaat- en parketvloeren: de uitstraling en designs

Parketvloeren bestaan uit natuurproducten en geven daardoor een warme uitstraling. Dat is een van de voornaamste redenen waarom mensen voor parket kiezen. Je kan kiezen uit een hele reeks houtsoorten: eik, notelaar, beuk, esdoorn, kerselaar, … Daartegenover staat dat de mogelijkheden van laminaat uitgebreider zijn. Er zijn allerlei designs verkrijgbaar en je kan er werkelijk alle kanten mee uit. De houtlook is de populairste binnen het laminaatgamma en benadert die van parket, maar is dus niet helemaal hetzelfde.
 

Onderhoud van laminaat en parket

Parketvloeren moet je regelmatig onderhouden. De typische, mooie look behoud je alleen door de juiste bescherming. Welk product je moet gebruiken, hangt af van het soort parket. In de handel zijn er allerlei vernissen, oliën en boenwasmiddelen verkrijgbaar.
Laminaatvloeren hoef je niet te vernissen, te oliën of te boenen. Ze gaan tot 25 jaar mee. Enkel regelmatig onderhoud met een vochtige dweil en een aangepast schoonmaakmiddel volstaat om jarenlang te genieten van een laminaatvoer.