Industrial Living

Industrial Living

Wat is een industriële woonstijl?

Geïnspireerd door industriële gebouwen zoals oude fabrieken en pakhuizen, wordt de industriële interieurstijl gekenmerkt door gestripte architectonische details en ruwe materialen, zoals bakstenen, metaal, hout en beton. In feite worden de structurele elementen en constructiematerialen die worden gebruikt om de ruimte te bouwen, het belangrijkste ontwerpkenmerk.

Wat zijn de belangrijkste elementen van de industriële woonstijl?

De Industriële woonstijl wordt vaak geassocieerd met industriële gebouwen die zijn omgebouwd tot woonruimtes, zoals de populaire lofts. Door industriële afwerkingen en materialen te gebruiken, kun je deze stijl echter in elke ruimte of omgeving creëren. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen van industriële woonruimtes.

• Ruwe, onafgewerkte materialen
Een belangrijk kenmerk van industriële woonstijl is het gebruik van ruwe, onafgewerkte materialenen  voor zowel structurele elementen als meubels. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een brickwall, het gebruik van roestvrij staal en onbehandeld hout.  Hardhout en beton zijn twee populaire opties voor industriële vloeren. Zo geven hergebruikte of verouderde houten of houtlook vloeren warmte en karakter aan een industriële ruimte en vormen ze een contrast met elementen als beton en metaal.

• Stevig, utilitair meubilair
Meubels gemaakt van staal, ijzer, leer en massief hout zijn typerend voor deze stijl. Grote eet- of werktafels, salontafels en bijzettafels gemaakt van hergebruikt hout, kasten op wielen en metalen krukken en planken zijn enkele voorbeelden van meubels met een solide, industriële uitstraling. Het mixen van hout en metaal werkt bijzonder goed in industriële ruimtes. Banken en stoelen met een leren afwerking of vintage stukken zoals een traditionele Chesterfield geven het interieur de stoere stijl die je nodig hebt om de industriële trend tot leven te brengen. 

 

 

• Open ruimte
Een open ruimte en hoge plafonds zijn typerend voor industriële interieurs. Grote open ruimtes bestaan ​​vaak uit meerdere kamers, zoals de keuken, eetkamer en woonkamer die in één ruimte zijn samengevoegd. Strategisch geplaatste meubels worden vervolgens gebruikt om kamers te scheiden. De open ruimte vergroot de zichtbaarheid van de structurele elementen en draagt ​​bij aan het industriële gevoel van de woonruimte.

• Eenvoudig, neutraal kleurenpalet
Geleid door ruwe materialen, bestaat een industrieel kleurenpalet uit warme en neutrale kleuren. Matzwart, grijstinten en wit worden ook gebruikt om contrast toe te voegen. Een intens kleurenpalet van diepe, kruidige tinten robijn, omber, magma rood, roestbruin en diep blauw geven de zwart-witte basis een boost. 

Industrial decorating ideas

Door bovenstaande elementen te combineren met de juiste accenten, maak je je industriële look compleet. Hier zijn een paar stylingtips om je op weg te helpen.

• Moderne toestellen met industriële stijl
Een eenvoudige manier om een industriële stijl in de keuken op te nemen, is door moderne apparaten met een industrieel ontwerp te kopen. Het mixen van moderne apparaten met oude industriële hardware is een andere optie.

• Unieke verlichting
Zowel vintage als modern geïnspireerde verlichtingsontwerpen werken goed. Lichtbollen opgehangen met draden, hangende verlichting zoals gloeilampen en verlichtingsarmaturen met rustieke metalen creëren een instant industriële look.

• Muur kunst
Vintage of mechanische kunst is interessant voor grote, kale, industriële muren. Wanddecoratie kan ook worden gebruikt om kleur en eigen karakter toe te voegen.