Linoleum leggen: wat met de ondervloer?

Linoleum leggen: wat met de ondervloer?

Linoleum is een veelzijdige vloerbekleding die zowel in particuliere als professionele omgevingen tot haar recht komt. Linoleumvloer leggen is precisiewerk en vergt vooral een goede voorbereiding. De kwaliteit van de ondervloer is hierbij van doorslaggevend belang. Wij zetten op een rijtje waarmee je rekening moet houden.

De perfecte ondervloer voor linoleum

Linoleum leggen begint bij het controleren van de kwaliteit van de ondervloer. Die moet namelijk aan een aantal criteria voldoen:

  • De ondergrond moet egaal, droog en helemaal schoon zijn. De minste oneffenheid is zichtbaar, nadat de vloer is geplaatst.
  • Bij een betonnen ondergrond is het in sommige gevallen nodig om de scheuren op te vullen met een speciaal vulmiddel.
  • Heb je een houten ondervloer? Verwijder dan alle spijkers en oneffenheden.

Is je ondervloer in slechte staat? Dan kun je overwegen om hem te egaliseren met MDF-platen. Die maken de ondergrond niet alleen effen, ze zorgen ook voor thermische en akoestische isolatie.

Vloerverwarming zorgt voor extra comfort

Hou je van een aangenaam loopcomfort? Dan is het een goed idee om linoleum met vloerverwarming te combineren. Dat is perfect mogelijk, op voorwaarde dat je met een aantal factoren rekening houdt:

  • Hoe dikker de linoleum, hoe minder warmte er wordt doorgelaten.
  • De warmtegeleiding zit helemaal goed bij linoleum. Het materiaal geleidt even goed als vloertegels.

Vraag zeker raad aan een expert als je linoleum en vloerverwarming wil combineren. Hij kan advies op maat geven.

De troeven van linoleumvloeren

Linoleum is geen alledaagse vloerbekleding. Aangezien het ook verkrijgbaar is in tegels en stroken, kun je er allerlei kanten mee uit. Je geeft er je interieur een unieke toets mee. Bovendien zijn linoleumvloeren beschikbaar in allerlei vormen, kleuren en motieven. Je vindt dus zeker een vloer die bij de stijl van je woning en je persoonlijke smaak past. 

Tot slot is linoleum een 100% natuurlijk materiaal dat niet snel slijt. De onderhoudsvriendelijkheid vormt een mooi extraatje dat je er gratis bovenop krijgt!