Mix en match verschillende houttinten in je interieur

Mix en match verschillende houttinten in je interieur

Kan ik verschillende houttinten combineren in mijn Interieur?

Door neutrale houttinten te combineren creëer je een mooie, harmonieuze en uitnodigende woonruimte.  We hebben een paar tips hoe je verschillende soorten houten vloeren of meubels in je woonruimte kunt combineren.

Enkele tips bij het mixen en matchen van verschillende houttinten in je interieur

Selecteer vergelijkbare  kleurtonen


De kleurtoon het hout, kan warm, koel of neutraal zijn. Hout heeft warme kleurtoon als het warme kleuren zoals rood, oranje of geel als basis heeft, en een koele ondertoon als het koele kleuren zoals blauw of grijs als basis heeft. Hout met een neutrale kleurtoon heeft een beige kleur als basis. 
 

De beste manier om de kleurtoon van hout te bepalen, is door de geselecteerde kleur te vergelijken met andere tinten van dezelfde kleur. Bruin is van nature een warme kleur omdat de basis geel / oranje is. Als je de bruine tint naast een grijs of blauw monster plaatst en de kleurtoon lijkt overeen te komen, dan is het waarschijnlijk een koele versie van bruin. Als je eenmaal de kleurtoon hebt bepaald, is het eenvoudiger om de houten vloeren in de verschillende woonruimten te mixen en matchen met je houten meubelen en accessoires. 

Denk aan het patroon van de houtnerven

Als de houttinten niet vergelijkbaar zijn kun je continuïteit creëren door vergelijkbare houtnerfpatronen en nerven met dezelfde afmeting te gebruiken. Het nerfpatroon verwijst naar de strepen, wervelingen of vlamachtige vormen die je in het hout ziet.  Het patroon en de afmeting van de houtnerf  en de houttint hebben invloed op de uitstraling van je woonruimte. Grote houtnerven creëren een meer casual, rustieke uitstraling, terwijl fijne houtnerven zorgen voor een rustige uitstraling.

Mix nieuw en oud

Je hebt het meubilair in je huis waarschijnlijk door de loop der jaren verzameld. De houttinten zullen daarom verschillend zijn. Dit is geen probleem. Het mixen en matchen van verschillende houtsoorten en houttinten zorgt voor interessante contrasten. Met vloerkleden, wandkleden en ander textiel doorbreek je een visueel vlak en maak je het verschil in houttinten minder zichtbaar. Afhankelijk van je styling kan het resultaat een moderne, landelijke, indutriële, modern-klassieke of een combi van deze woonstijlen zijn. 

Gebruik textiel

Vind je het contrast van je houttinten te sterk, dan kan een vloerkleed dienen als buffer. Heb je bijvoorbeeld een lichte houten tafel op een donkere houten vloeren dan kan een vloerkleed een natuurlijke overgang creëren. Tapijten, wandkleden en ander textiel zijn geweldige manieren om een ​​visueel vlak te doorbreken en de verschillende houttinten  op een mooie manier te matchen.