Parket kiezen: ontdek de verschillende houtsoorten en afwerkingen

Parket kiezen: ontdek de verschillende houtsoorten en afwerkingen

Een van de natuurlijke materialen waaraan de mensheid zo veel van haar bestaan te danken heeft, is hout. Het hout en de schors van bomen is een sterk, veerkrachtig en veelzijdig bouwmateriaal waarmee we huizen kunnen bouwen en onze interieurs kunnen afwerken. Maar geen twee soorten hout zijn hetzelfde. Elke houtsoort heeft bepaalde eigenschappen, sterktes en zwaktes. En die moet je dus kennen voor je parket gaat uitkiezen. Daarom deze korte handleiding. 

Ken je bomen

Welke houtsoorten zijn het meest geschikt voor parketvloeren? We overlopen de belangrijkste soorten:

  • Eik (Quercus) heeft een hoog aanzien omdat het uitstekende eigenschappen heeft. Eik, met licht spinthout en mooie knoesten, vertoont doorgaans subtiele bruinschakeringen.
  • Essen (Fraxinus) is door zijn hardheid en taaiheid perfect geschikt voor zware belastingen. Essen heeft vaak een levendig patroon.
  • Esdoorn (Acer) is een van de hardste blanke houtsoorten. Esdoorn is slijtbestendig en vertoont rustige, gelijkmatige kleurnuances.
  • Beuk (Fagus) is hard en duurzaam, maar kan wel ‘werken’.
  • Berk (Betula) is wat zachter en wordt niet aanbevolen voor vloeren met een groot beloop. Scandinavische berk is lichtkleurig en heeft een diepe, weerkaatsende glans.
  • Notelaar (Juglans) is eveneens wat zachter en daardoor moeiteloos te bewerken. De kleur varieert van lichtbruin tot warm chocoladebruin.

Elke houtsoort heeft een andere hardheid

De hardheid van een houten vloer is een belangrijke factor om in overweging te nemen, omdat zachte vloeren niet geschikt zijn voor intensief gebruik. Houtsoorten met een hoge gemiddelde hardheid – gemeten aan de hand van de Brinell-test – zijn Canadese esdoorn, essen, beuk en eik. Toch kan geen van deze houtsoorten tippen aan de hardheid van Tarkett Viva, dat door zijn harde HDF-kern schokken maximaal absorbeert.

Verschillende houtsoorten – én afwerkingen!

De houtsoort is een zaak, de afwerking van je houten vloer een andere. Want er is niet zoiets als dé eiken vloer. Je kunt eikenhout op verschillende manieren afwerken, waardoor de vloer er ofwel licht ofwel donker gaat uitzien, ofwel erg geraffineerd ofwel eerder ruw, enzovoort. De bekendste behandelingen van houten vloeren zijn oliën en vernissen.

Welke houten vloer het best bij jou past, ontdek je het makkelijkst zelf in een speciaalzaak. Of doe alvast online inspiratie op! De reeks van parketvloeren van Tarkett gaat van de meest klassieke eiken vloer tot het meest opvallende designpareltje.