Parketvloeren en vocht: de aandachtspunten op een rijtje

Parketvloeren en vocht: de aandachtspunten op een rijtje

Hout en water gaan niet goed samen. Toch kun je perfect een houten vloer in huis halen zonder te panikeren bij de minste druppel water. Parket en vocht: lees hier waarvoor je al dan niet moet oppassen.

De ideale luchtvochtigheid voor je parketvloer

Ook als er nooit een druppel water op je parketvloer belandt, komt je vloer in aanraking met vocht. Hout heeft namelijk een sterk vochtopnemend vermogen. In vochtige lucht neemt droog hout waterdeeltjes op, waardoor het gaat zwellen. Wanneer hout daarentegen in een heel droge omgeving staat, zal het uitdrogen en krimpen. Dit proces van krimpen en uitzetten is desastreus voor een houten vloer.

De ideale luchtvochtigheid voor parket bedraagt 40 à 60 procent. Tussen die percentages loopt je houten vloer geen enkel risico. Volg de luchtvochtigheid regelmatig op met een hygrometer om zeker te zijn dat de waarden gerespecteerd worden.

De vochtigheidsgraad daalt gegarandeerd in de winter. Te droge lucht is niet alleen slecht voor je huid en ogen, maar ook voor je vloer. Een luchtbevochtiger kan hulp bieden bij droge lucht. Te vochtige lucht – bijvoorbeeld bij tropisch weer of door dampen uit de keuken en badkamer – kun je dan weer verhelpen door goed te verluchten en te verwarmen.

Iets gemorst op je parketvloer?

Wanneer je eten of drinken morst op je parketvloer, moet je er altijd snel bij zijn. Neem de vloeistof zo snel mogelijk op met een lichtvochtige doek en wrijf het voorzichtig schoon.

Massieve houten vloeren zijn extra gevoelig voor vlekken. Houten vloeren die geolied, gevernist of geboend zijn, zijn beter bestand tegen de kleine tragedies van het dagelijkse leven. Ook als je kiest voor een houten vloer met een slijtlaag hoef je je minder snel zorgen te maken.

 

Mag je parket dweilen?

Parket dweilen kan zeker, maar dan moet je deze aandachtspunten wel respecteren:

  • Gebruik een goed uitgewrongen dweil of mop.
  • Laat de standaard schoonmaakmiddelen links liggen. Gebruik alleen schoon water en eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor parketvloeren.
  • Wrijf je parket na het dweilen eventueel droog of verlucht je woning gewoon goed na het dweilen.

Slimme constructie

Om de natuurlijke werking van het hout tegen te gaan, worden de houten vloeren van Tarkett opgebouwd in drie lagen. Door de richting van de vezels in deze lagen af te wisselen, wordt de werking van het hout sterk verminderd. Een evenwichtige en stabiele vloer is het resultaat. Dankzij ons sterk en lijmvrij kliksysteem klikken de planken naadloos in elkaar vast.