Hoe reinig en onderhoud ik mijn vinylvloer?

Hoe reinig en onderhoud ik mijn vinylvloer?

Een vinylvloer is comfortabel, gaat lang mee en is gemakkelijk schoon te maken en te ouderhouden. Onze vinylvloeren krijgen een speciale oppervlaktebehandeling, waardoor ze extra bestand zijn tegen slijtage en nog gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden.

Of je nu PVC planken of tegels hebt of een kamerbrede vinylvloer, het reinigen en onderhouden van jouw vinylvloer is eenvoudig en snel. Met een paar basiswerkzaamheden zorg je ervoor dat jouw vloer er jaren goed uitziet. 

Hoe maak je vinylvloeren schoon?

Vegen of stofzuigen is voldoende om je vinylvloer dagelijks te reinigen. Stof verwijderen met een bezem of stofzuiger voorkomt de ophoping van stof en vuil. Eenmaal per week je vloer afnemen met een dweil, die licht bevochtigd is met warm water met een neutraal schoonmaakmiddel, is voldoende om de vloer in topconditie te houden. Gebruik niet te veel water. Wanneer nodig kun je de vloer wat vaker dweilen. 

Hoe verwijder je vlekken van een vinylvloer? 
Wacht niet te lang met het verwijderen van vlekken. Behandel de vlek met een neutraal schoonmaakmiddel. Werk vanuit de buitenkant van de vlek naar binnen. Verwijder het schoonmaakmiddel met schoon water zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft. 

Hier wat tips voor het verwijderen van verschillende soorten vlekken:
Olie-, azijn- of citroenvlekken moeten onmiddellijk worden verwijderd, omdat deze verkleuring op het oppervlak van je vinylvloeren kunnen veroorzaken. Gebruik warm water met een neutraal schoonmaakmiddel om deze vlekken te verwijderen.
Inkt-, tomaten- of bloedvlekken kunnen worden verwijderd door zeer verdunde alcohol een paar minuten rechtstreeks op de vlek aan te brengen. Niet schrobben en goed afspoelen met schoon water. 
Pen- en markeringsvlekken kunnen eenvoudig worden gereinigd door met een beetje terpetine op een doek te wrijven en goed met water te spoelen.
Roest moet worden gereinigd met een antiroestspons en worden afgespoeld met water.

Hoe houd ik mijn PVC- vinylvloer mooi?
 • Plaats beschermend materiaal (zoals vilt) onder zware meubels, stoel- en tafelpoten
• Vermijd rubberen voorwerpen die op je vinylvloer rusten - rubber kan vlekken veroorzaken.
• Gebruik schoonloopmatten bij ingangen zodat vuil of stof minder snel naar binnen wordt gebracht. Je houdt daarmee circa 80% van het vuil buiten!
• Reinig je vloeren met neutrale schoonmaakmiddelen.
• Houd hete voorwerpen zoals kachels, as of kolen op een veilige afstand van je vloer.

Gebruik voor het reinigen van je vinylvloer nooit:
• Schurende schoonmaakmiddelen
• Zwarte zeep 
• Aceton of oplosmiddelen
• Wax of vernis
• Producten op oliebasis
• Stoomreinigers
 

Hoe ounderhoud je vinylvloeren?

Tarkett vinylvloeren zijn waterbestendig en hebben een hoge stabiliteit. Dankzij een speciale PUR-oppervlaktebehandeling, die extra bescherming biedt, zijn onze vinylvloeren nog duurzamer en beter bestand tegen krassen of vlekken en gemakkelijk te reinigen.  Vinyl is echter niet onverwoestbaar en het is van essentieel belang om de juiste maatregelen te nemen om je vloer in goede staat te houden.

Hoe repareer je vinylvloeren?

Mocht je vinylvloer onverhoopt gerepareerd moeten worden loop dan voor een goed advies binnen bij een van onze dealers

Hoe laat je vinylvloeren stralen?

Kun je vinylvloeren polijsten?


In tegenstelling tot sommige andere vloeren, zoals hout of steen, die regelmatig onderhoud nodig hebben, zijn vinylvloeren zeer onderhoudsarm. Alle vinylvloeren van Tarkett zijn beschermd met een versterkte oppervlaktebehandeling van polyurethaan en hoeven daarom niet te worden gewaxt of gepolijst. In plaats daarvan is een eenvoudige reinigingsroutine alles wat nodig is om het oorspronkelijke uiterlijk van je vinylvloer te behouden.

Heb je vragen of ben je op zoek naar advies?
Neem dan contact op met een dealer bij jou in de omgeving.