Fan van een rustiek en landelijk interieur? Wij hebben wat tips voor je...

Fan van een rustiek en landelijk interieur? Wij hebben wat tips voor je...

Wat is een rustieke, landelijke woonstijl?

Een rustieke woonstijl benadruk de natuurlijke schoonheid van materialen. Verweerd, onbewerkt hout  is een veelgebruikt materiaal dat je terugziet in meubilair, plafondbalken, houten lijsten rondom deuren en ramen en bijvoorbeeld de open haard. Om de ruimte niet te donker en zwaar te maken worden warme naturellen zoals zandkleuren en aardetinten gebruikt. Veelgebruikte kleuren zijn gebroken wit, beige, taupe en warmgrijs, vaak in een matte finish. Met vitrages, bedtextiel plaids en kussens van wol of linnen maken het meteen aangenaam.  Met ambachtelijke accessoires zoals gevlochten manden, vazen en droogbloemen doe je vervolgens de styling. Versterk het rustieke, natuurlijke gevoel door voor je vloer te kiezen voor een hout- of tegellook. Een vloerkleed met textuur in een naturel kleur versterkt de landelijke sfeer.

Houten vloer van Tarkett
Houten vloer van Tarkett

Belangrijk elementen in een rustiek, landelijk interieur

De rustieke ontwerpstijl kan variëren van traditioneel en donker tot licht, modern en chic. Hoewel elke variatie van deze insterieurstijl zijn eigen look heeft, zijn er enkele basiselementen die ze gemeen hebben. Hieronder staan ​​enkele rustieke stijlelementen en decoratie-ideeën om je op weg te helpen.

Ruwe, natuurlijke materialen
- Begin met het strippen van je huis en ga op zoek naar de oorspronkelijke kenmerken. Dit kan onder meer de originele houten-, tegel- of natuursteen vloer zijn.  Maar ook zichtbare houten plafondbalken, bakstenen muren, open haarden of houten deur- of raamkozijnen. Als je huis geen van deze kenmerken heeft, kun je een rustieke uitstraling creëren door vloer installeren met brede planken. Deze zijn eenvoudig en solide van uiterlijk en vormen de perfecte basis om een ​​rustieke, landelijke stijl te creëren.

Houten en antieke meubelen
- Het mixen van meubels gemaakt van teruggewonnen hout of hergebruikte en vintage stukken zijn onmisbaar in een rustiek interieur. Vul een kast met voorwerpen van onbehandeld hout en combineer deze met één kleurthema in de vorm van servies, boeken en accessoires. Onderzoek of de poten van je bank of stoelen van hout zijn en zichtbaar gemaakt kunnen worden en te combineren zijn met je vloer. 

Getextureerd, biologisch textiel
- Wanneer je kiest voor een natuurlijke uitstraling voor je vloer is het zaak deze rustieke, natuurlijke "look" ook terug te laten komen in andere onderdelen van je interieur. Kies natuurlijke materialen zoals linnen of wol voor je gordijnen, kussens en andere accessoires.

Matte materialen
- Het is het beste om glans te vermijden in rustieke, natuurlijke interieurs. Kies in plaats daarvan bij het selecteren van verf, verlichtingsarmaturen en hardware voor niet-glanzende metalen. Hergebruikte metalen en industriële hardware geven een rustieke uitstraling.

Laminaat vloer met lange planken van Tarkett
Vinyl vloer van Tarkett