Wat is een vintage woonstijl?

Wat is een vintage woonstijl?

Wat is een vintage woonstijl?

Bij het ontwerpen en stylen van je interieur in een vintage stijl gebruik je vaak meubels, accessoires en kleurenpaletten uit een eerdere periode. Veel interieurstijlen hebben vintage of vintage-geïnspireerde elementen, waaronder de shabby chic stijl,  de mid-century modern stijl, de Art Deco en de industriële woonstijl. Vintage design varieert afhankelijk van de periode waarop de nadruk ligt. Een bepaalde vintage interieurstijl roept bijvoorbeeld een gevoel van nostalgie en vintage charme op uit de jaren 40 en 50. Deze specifieke stijl van vintage wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, inclusief geverfd en verweerd hout, en natuurlijke stoffen zoals linnen, wol en katoen. Oude of kunstmatig verouderde meubels, meestal gemaakt van hout en gestoffeerde stoffen, of stukken die liefdevol zijn overgedragen van grootouders, geven deze stijl een elegante uitstraling. Mooie, vloeiende lijnen en een ingetogen kleurenpalet bepalen de zachtheid en vrouwelijkheid.

Elementen van de vintalge woonstijl

Alle elementen in een vintage woonruimte creëren samen een elegante, nostalgische sfeer. Hier zijn enkele van de belangrijke elementen van de vintagewoonstijl en een aantal tips op je op weg te helpen.

  • Houten vloeren of  houtlook LVT vloeren met brede planken zijn perfect voor huizen in vintage-stijl.
  • Bij bredere planken is de nerf van het hout beter te zien.
  • Planken met wat meer noesten en imperfecties voegen rustieke charme toe en maken een ruimte uniek.

De Tarkett hout- en LVT houtlook vloeren in vintage-stijl combineren de charme en details van oude houten vloeren met alle voordelen van moderne vloeren. De verweerde, rustieke look van tweedehands meubilair of  oude vloeren, zijn overgenomen in onze hout en LVT vloeren. Zaagsporen, inkepingen of andere details geven onze vloeren een rustieke uitstraling. Onze kamerbrede vinyl- en LVT-vloercollecties  hebben een hoge water- en krasbestendigheid en zijn daarom ideaal om een ​​vintage gevoel te creëren in je woonkamer, keuken, eetkamer, entree of slaapkamer. 

Gebruikte meubelen

Gebruike houten meubelen die van nature of kunstmatig zijn verouderd zorgen voor een instant vintage sfeer. Ook kleerkasten, nachtkastjes en salontafels met laden en bewerkte handvatten, en zachte stoelen en banken met houten frames en ronde uitgesneden poten geven je woonruimte een vintage uitstraling. Grote, houten en glazen kasten zijn perfect voor het tonen van je vintage vondsten zoals glaswerk, zilverwerk en serviesgoed.

Vintage styling tips

Om een finishing touch toe te voegen, hier enkele ideeën voor styling in een vintage stijl.

Bloemenpatronen
Bloemenpatronen zijn essentieel voor het creëren van een vintage look. Dit kunnen stoffering, kussens en zelfs stoffen zijn met vervaagde bloemmotieven en in een zacht, nude pastelkleurenpalet. Je kunt ook overwegen om bloempatronen te combineren met andere botanische prints of zelfs vogels en vlinders.

Glazen kroonluchter
Als je een vleugje glamour en vrouwelijkheid wilt toevoegen aan uw vintage woonruimte oveweeg dan ook eens een glazen kroonluchter.

Textiel
Lange, sierlijke vintage gordijnen, meubels met bloemenstoffering, decoratieve kussens en spreien, beddengoed gemaakt van vintage stoffen en karpetten gemaakt van natuurlijke materialen en in zachte neutrale tinten versterken het vintage gevoel.