Styling tips voor kleine woonruimtes

Styling tips voor kleine woonruimtes

Hoe laat ik een kleine ruimte groter lijken?

Of je het nu hebt over een studio van 20 vierkante meter, een klein huis of een specifieke kamer in je huis, door een paar eenvoudige ontwerptips te volgen, kun je elke kleine ruimte groter laten lijken.


• Kleur

Wil je een kleine kamer groter laten lijken dan is kleurgebruik het meest voor de hand liggende onderdeel om mee te beginnen. De algemene regel is dat lichte kleuren een ruimte groter doen aanvoelen en donkere kleuren een ruimte kleiner laten aanvoelen. Hoewel dit over het algemeen het geval is, hangt het af van hoe je de kleuren gebruikt. Donkere houten vloeren kunnen bijvoorbeeld worden gecompenseerd met lichtgekleurde muren en meubels. Dit contrast tussen licht en donker kan helpen om diepte aan een ruimte toe te voegen. Als alternatief kun je lichtere vloeren combineren met lichte muren, en  lichte contrast kan de illusie creëren van een doorlopende en uitgestrekte ruimte. 
 

• Less is More

Vanwege de afmetingen zijn we beperkt in het aantal meubels en accessoires die we kunnen plaatsen in een kleine ruimte. We proppen een ruimte al snel te vol met spullen. De beste manier om dit te verhelpen, is door de rommel op te ruimen en te zoeken naar manieren om dingen op te slaan en te ordenen, zodat ze uit het zicht zijn. En hoewel het belangrijk is om spullen tot een minimum te beperken, is het ook essentieel de ontwerpen en patronen rustig te houden

Houd het bij het kiezen van bijvoorbeeld vloeren zo eenvoudig mogelijk. Als je hout  of een vloer met een houtlook gebruikt, kies dan voor houtsoorten met een consistente kleur en subtiele nerf en vermijd al te drukke dessins en kleurvariaties. Dit geldt ook voor je keuze voor vinyl- of laminaatvloeren. Brede planken zijn ook aan te raden omdat ze minder naden hebben en daardoor minder druk zijn.

  • Creëer de illusie van ruimte

Er zijn een paar kleine trucs die kunnen helpen bij het creëren van de illusie van ruimte. Spiegels, geplaatst op strategische locaties, kunnen bijvoorbeeld helpen om natuurlijk licht te reflecteren en een ruimte op te fleuren en groter te laten lijken. Bij vloeren kun je de ruimte visueel verlengen door planken parallel aan de langste muur te plaatsen. Een andere optie is om de vloer diagonaal over een kamer te leggen. Deze truc laat een ruimte groter lijken en is toe te passen op elke pvc vloer met planken of tegels en laminaat.

 

Design and styling tips die je woonruimte groter doen lijken

Naast de bovengenoemde stylingtips om een kleine kamer groter te laten lijken, volgen hier een paar tips om het potentieel van een ruimte te maximaliseren.

• Gebruik verticale ruimte
Profiteer van lege muren door planken en kasten op te hangen, maakt vloerruimte vrij, waardoor de ruimte groter aanvoelt. Een andere slimme, ruimtebesparende truc is om wandlampen te installeren in plaats van tafellampen of vrijstaande lampen in slaapkamers, badkamers, werkruimten, gangen en woonkamers.

• Voeg ingebouwde rekken en opslag toe
Ingebouwde rekken kunnen u helpen vloeroppervlak te winnen en tegelijkertijd een plek bieden om items op te slaan en te ordenen. Als je een kleine slaapkamer hebt, werken kastdeuren met spiegels perfect om de ruimte te openen. En in een kleine keuken of woonkamer kun je door planken helemaal tot aan het plafond de optische illusie van hogere plafonds te creëren.

IN_41020001_41020002_002.jpg
Wat is de minimalistische interieurstijl?

Wat is de minimalistische interieurstijl?

Trends_Breathe
Modern Minimal woonstijl

Ben je een fan van de Modern Minimal woonstijl? Lees hier hoe je de moderne woonstijl toepast in je huis.