Wat is de minimalistische interieurstijl?

Wat is de minimalistische interieurstijl?

Minimalisme in uw interieur

Wat is de minimalistische interieurstijl?

De meesten onder ons zijn al wel vertrouwd met het concept van minimalisme, waarbij alles tot zijn essentie wordt teruggebracht. Deze stijl leent zich voor zowat alles: kunst, lifestyle, architectuur ... en interieurs.

De minimalistische interieurstijl lijkt sterk op zijn moderne 'broertje': in beide gevallen gaat het erom een eenvoudige, overzichtelijke ruimte te creëren waarin alleen het hoogstnodige te vinden is. Eenvoud, strakke lijnen en een monochroom palet met hier en daar een kleuraccent – dat zijn de hoofdkenmerken van het minimalisme. Doorgaans heeft een minimalistisch interieur een open indeling, stroomt er veel licht naar binnen en is er functioneel meubilair te vinden. Een paar basic voorwerpen doen dienst als echte blikvangers door hun vorm, kleur en textuur.

De elementen van een minimalistisch interieur

• Alleen het hoogstnodige
De minimalistische aanpak draait om de essentiële elementen: licht, vormen en mooie materialen. Meestal heeft het interieur een open indeling, wat een vrij en rustgevend gevoel oproept. Overdreven versieringen zijn uit den boze. De weinige accenten die wel worden gebruikt, voelen natuurlijk aan en gaan harmonieus op in de omgeving. Denk maar aan een kunstwerk aan de muur in de woonkamer of een mooie vaas boven op de eettafel.
 

• Strakke lijnen
Minimalistische meubels en accessoires zijn bovenal functioneel en praktisch. Vlakke, gladde oppervlakken en krachtige, strakke lijnen benadrukken het essentiële karakter van elk stuk en trekken de aandacht. Meubels en accessoires met drukke patronen of versieringen met veel details? Daar zult u vergeefs naar zoeken in een minimalistisch interieur. In plaats daarvan ligt de focus op de zuiverheid en eenvoud van de vorm.

Overzichtelijke oppervlakken zonder onnodige rommel, kale muren met alleen hier of daar een kunstwerk en in geen velden of wegen stapels papier en snuisterijen te bespeuren: ook aan die eigenschappen herkent u een minimalistische ruimte.

• Monochroom kleurenpalet
In minimalistische ruimtes voert doorgaans één kleur de boventoon – vaak wit-, beige- of grijstinten.

Met onze Breathe-collectie vertalen we de kwintessens van minimalistisch design mooi naar rustgevende vloeroplossingen. We brengen vormen en kleuren terug naar hun essentie, om zo luchtige, heldere en stijlvolle ruimtes te creëren. Het palet bestaat uit lichte en aangename natuurlijke kleuren, zoals koude en warme grijstinten die het zachte gezelschap krijgen van blauwgroene nuances en nudes.
 

Zo laat u een minimalistisch interieur warm en uitnodigend aanvoelen

Minimalistische ruimtes herkent u in één oogopslag aan hun heldere, strakke, rommelvrije en monochrome uitstraling. Een interieur zonder rommel werkt dan ook rustgevend – voor de geest én voor het oog. Toch kan een minimalistische ruimte soms wat kil en zielloos overkomen. Met een paar kleine ingrepen voorkomt u dit en laat u de kamer uitnodigend aanvoelen. Of het nu gaat om een keuken, slaapkamer of woonruimte, met deze tips injecteert u extra warmte en kleur in uw minimalistische ruimtes.

• Combineer verschillende tinten en texturen
Als u maar één soort kleur gebruikt in een ruimte, is het een goed idee om verschillende tinten en texturen te combineren. Zo voelt de kamer vanzelf warmer aan. Een voorbeeld: in de slaapkamer zorgen linnen behangpapier en zachte wollen stoffen en tapijten voor een heerlijk cocoongevoel. In de badkamer kunnen tegels met hun textuur en patroon een blikvanger vormen zonder dat ze het neutrale kleurenpalet verstoren. Houten accessoires zijn dan weer ideaal om robuuste, witte of betonnen elementen te verzachten. 
 

• Gebruik textiel
Textiel voegt textuur en warmte toe, waardoor een ruimte een extra dimensie krijgt. Gordijnen, beddengoed, kussens en tapijten in stoffen als linnen, wol en katoen zijn geknipt om een kamer warmer en comfortabeler te doen aanvoelen en toch een minimalistische stijl aan te houden.
 

Gerelateerde artikelen

Interieurtrends 2020, Scandinavische stijl, minimalistisch design, verfijnd interieur
Haal even diep adem te midden van de pracht van geraffineerd minimalisme

Haal even diep adem te midden van de pracht van geraffineerd minimalisme

IN_Wood_Shade_Essence_plank_XT_03.jpg
Wat is de Scandinavische interieurstijl?

Wat is de Scandinavische interieurstijl?