Wat is de Scandinavische interieurstijl?

Wat is de Scandinavische interieurstijl?

Scandinavische interieurs

Wat is de Scandinavische interieurstijl?

De kracht van Scandinavisch design ligt in de eenvoudige, functionele en warme decoratieve stijl, waarin wittinten, neutrale kleuren en natuurlijke houtsoorten de hoofdrollen spelen. Eenvoudige lijnen worden met een strakke en frisse look gecombineerd tot een gezellig en licht interieur. De hoofdelementen van de Scandinavische aanpak gaan terug tot het begin van de 20e eeuw, maar sindsdien is deze interieurstijl voortdurend blijven evolueren en steeds populairder geworden. De Scandinavische stijl is goed op weg om een moderne klassieker te worden en valt overal ter wereld enorm goed in de smaak. De Scandinavische look ook in uw woning? Lees verder om te weten te komen hoe u dat klaarspeelt. We lichten de kenmerken van deze stijl toe en geven enkele gouden interieurtips.

De elementen van een Scandinavisch interieur

• Natuurlijke texturen
Natuurlijke materialen zoals hout, steen en baksteen zorgen voor textuur in ruimtes met een Scandinavische toets. Houten vloeren en wit geschilderde bakstenen muren vormen samen een neutraal en natuurlijk canvas waarmee u aan de slag kunt.

Op zoek naar die Scandinavische look? Tarkett liet zich voor zijn houten vloeren en zijn vinylcollecties met natuurgetrouwe hout- en steenpatronen leiden door de allernieuwste interieurtrends. Zo kiest u in een handomdraai de geknipte vloer voor uw Scandinavische interieur. Bleke, lichtgekleurde houten vloeren (echt of imitatiehout) vormen de perfecte basis voor een ruimte die zo uit het Hoge Noorden lijkt te komen.

• Wittinten en een neutraal kleurenpalet
Wittinten en natuurlijk licht: zonder die elementen kunnen we niet van Scandinavisch design spreken. Aangezien de dagen tijdens de lange winters in het Hoge Noorden soms erg kort zijn, zorgen heldere, lichte en luchtige ruimtes voor extra positieve energie en een prettig, gezond gevoel.
 

Met onze Breathe-collectie vertalen we de kwintessens van Scandinavisch design mooi naar rustgevende vloeroplossingen. We brengen vormen en kleuren terug naar hun essentie, om zo luchtige, heldere en stijlvolle ruimtes te creëren die minimalistisch aanvoelen. Het palet bestaat uit lichte en aangename natuurlijke kleuren, zoals koude en warme grijstinten die het zachte gezelschap krijgen van blauwgroene nuances en nudes.

• Eenvoudige, strakke lijnen
De Scandinavische stijl bloeide in de jaren 1950, net toen ook de interieurtrend die bekendstaat als 'mid-century modern' hoge ogen gooide. Beide stijlen hebben wel wat van elkaar weg en het is dus geen verrassing dat u in Scandinavisch getinte huizen ook elementen uit de fifties terugvindt. Met hun eenvoudige, strakke lijnen en natuurlijke tinten passen meubels in die stijl dan ook perfect bij de minimalistische esthetiek uit het Hoge Noorden.
 

Op kleurvlak vertonen beide stijlen wel een opvallend verschil. Scandinavisch design wordt gekenmerkt door lichte, heldere en luchtige ruimtes, terwijl bij 'mid-century modern' het kleurenpalet heel wat donkerder is.

• Haal de natuur naar binnen
Deze ontwerpstijl laat u wegdromen naar prachtige Scandinavische landschappen met meren, bossen en bergen. Natuurlijke elementen halen het buitenleven naar binnen en helpen een pure, verkwikkende sfeer te creëren.
 

Planten verrijken de natuurlijke uitstraling van het Scandinavische design met een aardse, haast zintuiglijke toets. Bovendien zorgen ze voor een welkom kleuraccent bij het neutrale kleurenpalet.

Zodra de basiselementen van uw Scandinavische interieur piekfijn in orde zijn, is het tijd voor de finishing touch. Denk eraan: het gaat om een vrij minimalistische stijl. Kies dus voor eenvoudige, functionele accessoires en decoraties. Hier zijn alvast een paar eenvoudige tips om je op weg te helpen.

• Warm en gezellig textiel
Blikvangers met een aangename textuur zoals een sprei of deken uit wol of schapenvacht brengen wat meer warmte en gezelligheid in uw interieur. Ga voor trendy opties zoals grijstinten of zachte kleuren (bijvoorbeeld lichtroze en -paars) en vul die aan met de natuurlijke texturen van bijvoorbeeld katoen of jute.
 

• Decoratieve opslagmeubelen
Bij Scandinavisch design draait alles om functionaliteit, maar dan wel met een decoratieve twist. Zo kunnen doordacht ontworpen opbergoplossingen, zoals planken, manden en rekken, ook net zo makkelijk dienstdoen als stijlvolle versiering.